Derfor bør du bruke frisk, kaldt vann til kaffe

Mesteparten av ferdig kaffe er faktisk vann. Det betyr at vannkvaliteten er helt avgjørende når du trakter kaffe.

For å trakte god kaffe, bør du bruke rundt 60 gram kaffe til en liter vann. Deretter vil kun aromaen, smaksstoffene og fargen trekke ned i kannen. Resten blir liggende igjen i filteret.

Det betyr at 98,5 prosent av ferdig traktet kaffe består av vann

God vannkvalitet for kaffe

Da er det klart at vannkvaliteten betyr mye for hvordan kaffen smaker. I norden er vi så heldige at vi stort sett har godt vann i springen, men også her bør vi gjøre en liten innsats for å gjøre kaffesmaken så god som mulig.

• Bruk alltid kaldt vann når du skal trakte kaffe.

• La kranen renne i noen sekunder før du fyller vannet på vanntanken.

• Bruk en egen kanne til å helle vann i vanntanken. Kaffekolben inneholder ofte rester av gammel kaffe, og bruker du den må du rense trakteren oftere.

• Kaffetrakteren bør renses jevnlig. Les mer om hvordan du renser din Moccamaster her.

Når anbefalingen er å bruke kaldt, helt friskt vann, er det fordi du på den måten får vann som inneholder mye oksygen. Og nettopp oksygenet hjelper til å frigjøre smaken og aromaen fra den malte kaffen.

Vann som har stått lenge i rørene er derimot fattig på surstoff, noe som kan gi kaffen en litt flat smak. Det samme gjelder vann som har vært varmet opp før.

En god kaffetrakter holder traktertemperaturen på 92–96 grader

Uansett hvor kaldt vannet ditt er når du heller det i vanntanken, vil Moccamaster alltid trakte kaffen ved riktig temperatur. Det innebærer at vannet holder en temperatur på mellom 92 og 96 grader når det kommer i kontakt med kaffen.

Nettopp i dette temperaturintervallet trekker vannet til seg akkurat riktig mengde smaks- og aromastoffer, slik at kaffesmaken blir best. Er temperaturen høyere, blir kaffen bitter og besk. Er den lavere, blir kaffen flat og smakløs.

Kaffetraktere fra Moccamaster sikrer også at kontakttiden mellom vann og kaffe blir riktig hver eneste gang: Mellom fire og seks minutter.

Hva hvis du ikke har godt vann?

Hvis vannet der du skal trakte kaffe, har en bismak – enten det er snakk om brønnvann på hytta eller vannet i feriehuset i Syden – vil bismaken selvfølgelig smitte over på kaffen.

I så fall kan det gi bedre kaffe hvis du bruker kjøpevann. Eller enda bedre: Du kan gå til anskaffelse av et vannfilter som renser bort bismaken. På den måten sparer du miljøet for plastflasker – og oppnår luksusen det er å kunne tappe rent, godt vann fra kranen, enten du skal drikke et godt glass vann eller trakte en perfekt kaffe.

Kaffeinspirasjon

Lær mer om Moccamaster